Εικόνα σώματος και συσχέτιση σωματικού βάρους με το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών

Αναστασία Βατοπούλου 

Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, IFEPAG  Candidate

Τμήμα Παιδικής - Εφηβικής Γυναικολογίας
Α΄ Μαιευτική & Γυναικολογική κλινική Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου"

 

Η παχυσαρκία παρατηρείται στο 30-50% των γυναικών με PCOS. Οι κοπέλες αυτές εμφανίζουν ανδροειδή  κατανομή πάχους που είναι ενδεικτικό αύξησης του σπλαχνικού λίπους (WHR : Λόγο περιμέτρου μέσης – ισχίου) Wais – to – Hip ratio: παχυσαρκία του επάνω τμήματος του σώματος, με αποτέλεσμα  η σχέσης της μικρότερης περιφέρειας της μέσης προς τη μεγαλύτερη περιφέρεια των ισχίων να είναι αυξημένη.

Η παχυσαρκία συμβάλλει στην αντίσταση στην ινσουλίνη που  παρατηρείται στο PCOS. Το μέγεθος όμως της αντίστασης ξεπερνά αυτό που αναμένεται με βάση την ολική μάζα σώματος ή ακόμα και την ολική σωματική μάζα χωρίς το λίπος .

Η αιτία της παχυσαρκίας παραμένει αδιευκρίνιστη. Πιθανή ερμηνεία είναι οτι η υπερινσουλιναιμία ασκεί λιπογόνο δράση. Άλλη ερμηνεία είναι ότι τα χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης λόγω ανωοθυλακιορρηξίας προδιαθέτουν για κοιλιακή παχυσαρκία και για μεταβολή στον τύπο των μυϊκών ινών, γεγονότα  που έχουν βλαβερές μεταβολικές επιπτώσεις .

Τρίτη ερμηνεία είναι οτι η θερμογένεση  μετά από γεύμα είναι μειωμένη , γεγονός που σχετίζεται με την αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη. Τα παχύσαρκα κορίτσια με PCOS μπορεί να εμφανίσουν δυσλιπιδαιμία, υπέρταση αποφρακτική άπνοια και αυξημένο κίνδυνο για διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως η ισορροπημένη δίαιτα και η συχνή άσκηση αποτελούν πρωταρχικής σημασίας παρεμβάσεις – Στόχος αποτελεί BMI δείκτης μάζας κάτω από 27 ο οποίος βοηθά και στη αποκατάσταση του καταμήνιου κύκλου.

Η Μετφορμίνη μειώνει τα επίπεδα ενδοθηλίνης – 1 και άρα την ινσουλινο αντίσταση και επομένως βελτιώνει το ορμονικό και μεταβολικό προφίλ των γυναικών με PCOS.

Διαβάστηκε 2710 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2013 03:04

Share it

Στοιχεία Επικοινωνίας

Μαιάνδρου 23
115 28, Αθήνα
+30 210 7211845

Αναζήτηση