Διατροφή και Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Νικόλαος Αθανασόπουλος,

Ειδικευόμενος Ιατρός Μαιευτικής Γυναικολογίας

Υπ. Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι η πιο συχνή ενδοκρινολογική διαταραχή στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Χαρακτηρίζεται από υπερανδρογονισμό, ανωοθυλακιορρηξία και υπογονιμότητα, ενώ συσχετίζεται σημαντικά με αυξημένα ποσοστά αντοχής στην ινσουλίνη και κεντρικού τύπου παχυσαρκίας. Ο παθοφυσιολογικός μηχανισμός που οδηγεί στην παθογένεση του συνδρόμου δεν έχει ακόμα διελευκανθεί πλήρως, όμως σημαντικό ρόλο θεωρείται ότι διαδραματίζουν τόσο η διαταραχή στην έκκριση της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH), όσο και η διαταραχή στον μεταβολισμό της γλυκόζης.

 

Η παχυσαρκία φαίνεται ότι επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την εκδήλωση του συνδρόμου, αυξάνοντας τόσο τον βαθμό της υπερανδρογοναιμίας, την βαρύτητα των συμπτωμάτων, αλλά και την ηλικία της εμφάνισης του συνδρόμου, όπως έχουν δείξει και μελέτες σε δεδομένα από τις ασθενείς που παρακολουθούνται στο Τμήμα Παιδικής – Εφηβικής Γυναικολογίας της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πιθανοί μηχανισμοί που μπορεί να ενέχονται στην τροποποίηση της κλινικής εικόνας του συνδρόμου είναι η επίδραση της παχυσαρκίας στον μεταβολισμό της γλυκόζης, αλλά και η αυξημένη συγκέντρωση φλεγμονωδών παραγόντων οι οποίοι προέρχονται από τον λιπώδη ιστό, ο οποίος έχει πτωχή αιμάτωση.

 

Η αλλαγή του τρόπου ζωής, με έμφαση στην βελτίωση τόσο της ποιότητας διατροφής όσο και της θερμιδικής πρόσληψης θεωρείται τα τελευταία χρόνια βασικός στόχος της θεραπευτικής στρατηγικής του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών σε ασθενείς υπέρβαρες και παχύσαρκες. Υπάρχουν πολυάριθμες μελέτες οι οποίες έχουν καταδείξει την αξία της αλλαγής του τρόπου ζωής στην βελτίωση της κλινικής αξίας του συνδρόμου. Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών έχουν υποβληθεί σε μετααναλύσεις οι οποίες έχουν επιβεβαιώσει ότι βελτίωση της ποιότητας διατροφής και υιοθέτηση ήπιας συχνής άσκησης μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της κλινικής εικόνας του συνδρόμου. Σε μία μεταανάλυση που συμπεριέλαβε 6 μελέτες που συνέκριναν τις αλλαγές στον τρόπο ζωής έναντι καμίας παρέμβασης έδειξε σημαντική μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης, του δασυτριχισμού, της αντίστασης στην ινσουλίνη και του σωματικού βάρους. Μία άλλη μεταανάλυση συμπεριέλαβε 9 μελέτες οι οποίες συστήνανε αλλαγή του τρόπου ζωής και κατέδειξε σημαντική βελτίωση του μεταβολισμού της γλυκόζης, ενώ τα αποτελέσματα στα επίπεδα των ανδρογόνων ήταν αμφίβολα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα που να αξιολογούν την επίδραση της αλλαγής του τρόπου ζωής τόσο στην ποιότητα ζωής των ασθενών με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών όσο και στα ποσοστά υπογονιμότητας.

 

Συνολικά έχει βρεθεί ότι απώλεια βάρους της τάξης του 5 με 10% μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την κυκλικότητα της εμμήνου ρύσεως, να βελτιώσει το ορμονικό προφίλ των ασθενών και να βελτιώσει την αντοχή στην δράση της ινσουλίνης. Τα ανωτέρω δεδομένα καταδεικνύουν ότι οι στρατηγικές που στοχεύουν στην αλλαγή του τρόπου ζωής μπορεί να βελτιώσουν την κλινική εικόνα του συνδρόμου τόσο μειώνοντας την ανάγκη για χορήγηση θεραπευτικής αγωγής με αντισυλλητπικά δισκία ή μετφορμίνη, ή δρώντας συνεργικά μαζί τους προκειμένου να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά τους.

 

Διαβάστηκε 2237 φορές

Share it

Στοιχεία Επικοινωνίας

Μαιάνδρου 23
115 28, Αθήνα
+30 210 7211845

Αναζήτηση