Ολιστική αντιμετώπιση του καρδιομεταβολικού συνδρόμου

Αθηνά Αραπογιάννη

Καρδιολόγος

Αναπληρώτρια Διευθύντρια Γ΄Καρδιολογικής Κλινικής,

Ευρωκλινική Αθηνών

 

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις ήταν και παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι βασικότεροι παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνιση της αθηρωμάτωσης είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία, η υπέρταση, το κάπνισμα, η κοιλιακή παχυσαρκία και το θετικό κληρονομικό ιστορικό. Όπως φαίνεται από την Interheart Study που εξέταζε την επίπτωση των τροποποιήσημων παραγόντων κινδύνου στην εμφάνιση εμφράγματος μυοκαρδίου, η δυσλιπιδαιμία θεωρήθηκε από τους κύριους παράγοντες κινδύνου. Όπως όμως έχουν δείξει και τεκμηριώσει πολλές μελέτες , τόσο πρωτογενούς όσο και δευτερογενούς πρόληψης, η μείωση της LDL χοληστερόλης μειώνει τα καρδιαγγειακά συμβάματα.

 

Δυστυχώς η υπερχοληστερολαιμία και ο σακχαρώδης διαβήτης συνυπάρχουν πολύ συχνά στους ασθενείς με αθηροσκληρωτική νόσο αυξάνοντας ραγδαία την καρδιαγγειακή θνησιμότητα σε αυτούς. Το θετικό είναι ότι η υπολιπιδαιμική θεραπεία μειώνει σε ποσοστό πάνω από 70% τον καρδιαγγειακό κίνδυνο των διαβητικών ασθενών. Έτσι λοιπόν η Ευρωπαική Καρδιολογική Εταιρεία στις οδηγίες της που αφορούν ,τόσο τον Σακχαρώδη Διαβήτη, όσο και τις Δυσλιπιδαιμίες, συστήνει τιμές LDL χοληστερίνης στους ασθενείς αυτούς κάτω από 70 mg/dl.

 

Οι στόχοι αυτοί της LDL χοληστερόλης πετυχαίνονται δύσκολα στην καθημερινή κλινική πράξη. Και όπως φαίνεται και από την μελέτη Target , μία επιδημιολογική μελέτη από την Ελλάδα που είχε συμπεριλάβει ασθενείς με Οξύ Ισχαιμικό Επεισόδιο, το 72% των ασθενών αυτών βρίσκονται εκτός θεραπευτικού στόχου, και παραμένουν έτσι 6 μήνες μετά.

 

 

Διαβάστηκε 1033 φορές

Share it

Νέα & Ενημερώσεις

Στοιχεία Επικοινωνίας

Μαιάνδρου 23
115 28, Αθήνα
+30 210 7211845

Αναζήτηση