Εκδηλώσεις

 World Obesity Day October 11, 2016

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι περισσότερα από 480.000 παιδιά σχολικής ηλικίας

 στην Ελλάδα θα είναι υπέρβαρα μέχρι το 2025

  

  • Αν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν, περισσότερα από 480.000 παιδιά σχολικής ηλικίας στην Ελλάδα θα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα μέχρι το 2025.
  • Με τις σημερινές τάσεις, ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία θα επηρεάσουν περίπου 120.000 παιδιά σχολικής ηλικίας το 2025, συμπεριλαμβανομένων των 23.000 παιδιών με διαβήτη τύπου 2, 39.000 παιδιών με υπέρταση και 55.000 παιδιών με λιπώδη νόσο του ήπατος στην Ελλάδα.
  • Οι κυβερνήσεις καλούνται να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για να σταματήσουν την αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας, με την ανάληψη δυναμικών πρωτοβουλιών, δίνοντας προτεραιότητα στα παιδιά.

 

Νέα στοιχεία από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού και των Διαταραχών Διατροφής (ΕΠΑΜΕΔΙ) και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας δείχνουν ότι, αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, 268 εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας (ηλικίας 5 έως 18 ετών) σε όλο τον κόσμο θα είναι υπέρβαρα μέχρι το 2025, συμπεριλαμβανομένων 91 εκατομμυρίων τα οποία θα είναι παχύσαρκα. Αυτή είναι μια σημαντική αύξηση από τα 218 εκατομμύρια υπέρβαρα παιδιά το 2010. Στην Ελλάδα, τα δεδομένα δείχνουν ότι 480.000 παιδιά σχολικής ηλικίας θα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα το 2025.

 

Επιπλέον, σύμφωνα με τις τρέχουσες τάσεις, ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία θα επηρεάσουν περίπου 50 εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας σε παγκόσμιο επίπεδο το 2025, συμπεριλαμβανομένων 27 εκατομμυρίων με υπέρταση, 38 εκατομμυρίων με λιπώδη νόσο του ήπατος, 12 εκατομμυρίων με διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη και 4 εκατομμυρίων με Τύπου 2 διαβήτη, μια ασθένεια που επηρεάζει συνήθως μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

 

Το 2012 οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής κυβέρνησης, δεσμεύτηκαν για τη μείωση του επιπολασμού της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας από τα επίπεδα του 2010 μέχρι το έτος 2025. Το 2014 οι κυβερνήσεις της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας εξέτασαν την έκθεση της Επιτροπής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) για τον τερματισμό της παιδικής παχυσαρκίας και αποφάσισαν να αναπτύξουν δράσεις σε εθνικό επίπεδο για την εφαρμογή των συστάσεων της Επιτροπής. Η ΕΠΑΜΕΔΙ και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας έχουν καθιερώσει ως Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας την 11 Οκτωβρίου, για να υπενθυμίσουν στις κυβερνήσεις την δέσμευσή τους και να ζητήσουν από αυτές να λάβουν επείγοντα μέτρα.

 

Κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, η κατανάλωση των σακχαρούχων ποτών αυξήθηκε παγκοσμίως κατά το ένα τρίτο (33%). Περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει πλέον σε αστικά περιβάλλοντα, ενώ το 80% των νέων ηλικίας 11-17 δεν έχουν επαρκή σωματική δραστηριότητα.

 

Ο κύριος Χρήστος Ζούπας Πρόεδρος και ο κύριος Γεώργιος Πανοτόπουλος Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού και των Διαταραχών Διατροφής (ΕΠΑΜΕΔΙ), δήλωσαν σήμερα: «Οι κυβερνήσεις γνωρίζουν ότι η παρούσα επιδημία της παιδικής παχυσαρκίας δεν είναι βιώσιμη και το να μην κάνουμε τίποτα δεν αποτελεί επιλογή. Έχουν συμφωνήσει για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας και για τη μείωση της παχυσαρκίας από τα επίπεδα του 2010 μέχρι το έτος 2025. Έχουν αποδεχθεί την ανάγκη για κανονιστικά μέτρα, όπως οι έλεγχοι της αγοράς, οι φόροι και οι επιδοτήσεις, o καθορισμός προτύπων κανόνων για τις υπηρεσίες εστίασης και οι επενδύσεις για την προαγωγή της υγείας στα σχολεία".

 

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας, Καθηγητής Ian Caterson, δήλωσε: «Η επιδημία της παχυσαρκίας έχει φθάσει σχεδόν σε κάθε χώρα του κόσμου, και τα άτομα με σωματικό υπέρβαρο και παχυσαρκία συνεχίζουν να αυξάνονται στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Κοινοί παράγοντες κινδύνου, όπως η κατανάλωση αναψυκτικών και καθιστική ζωή έχουν αυξηθεί. Η διαφήμιση των ταχυφαγείων συνεχίζει να επηρεάζει πραγματικά τις διατροφικές επιλογές και τη διατροφή, και αυξάνεται ο αριθμός των οικογενειών που ζουν σε αστικά περιβάλλοντα, χωρίς πρόσβαση σε χώρο για άσκηση ή χρόνο για άσκηση. Εάν οι κυβερνήσεις ελπίζουν να επιτευχθεί ο στόχος της ΠΟΥ για διατήρηση της παιδικής παχυσαρκίας στα επίπεδα του 2010, τότε η ώρα για δράση είναι τώρα. "

 

Συνέχισε λέγοντας: «Οι κυβερνήσεις μπορεί να αναλάβουν μια σειρά από ενέργειες για να βοηθήσουν στην πρόληψη της παχυσαρκίας, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής αυστηρών κανονισμών για την προστασία των παιδιών από την προώθηση των ανθυγιεινών τροφίμων, εξασφαλίζοντας σχολεία που προάγουν την υγιεινή διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα, ενισχύοντας τους κανόνες σχεδιασμού και δόμησης για ασφαλείς γειτονιές και την παρακολούθηση των επιπτώσεων των πολιτικών αυτών.

 

Η ΕΠΑΜΕΔΙ και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας προτρέπουν τα Υπουργεία Υγείας για την καθιέρωση και επέκταση των Υπηρεσιών καταγραφής ελέγχου, απώλειας βάρους, διαχείρισης βάρους και θεραπείας για να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των παιδιών που είναι ήδη υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

 

«Πρέπει να βελτιώσουμε την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης βάρους και θεραπείας και να  διασφαλίσουμε την πρόσβαση σε αυτές για κάθε άτομο, παιδιά και ενήλικες, που τις χρειάζεται. Οι Ιατρικές υπηρεσίες θα χρειαστούν χρηματοδότηση, το προσωπικό θα χρειαστεί εκπαίδευση και πρέπει να αναπτυχθούν κατάλληλα δίκτυα παροχών υγείας έτσι ώστε ο καθένας να έχει πρόσβαση στην περίθαλψη που χρειάζεται», δήλωσαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΕΠΑΜΕΔΙ."

 

Στοιχεία επικοινωνίας

 

Δρ Χρήστος Ζούπας, Πρόεδρος ΕΠΑΜΕΔΙ τηλ. 6946906869

Δρ Γιώργος Πανοτόπουλος, Αντιπρόεδρος ΕΠΑΜΕΔΙ τηλ. 6944468498

Καθηγητής Ian Caterson, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δρ Tim Lobstein, Διευθυντής Πολιτικής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

 Αριθμοί των υπέρβαρων παιδιών το 2010 και τι προβλέπεται για το 2025

 

Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία ορίζεται με IOTF (Cole et al) cut-offs, που ισοδυναμούν με ενήλικα ΔΜΣ > 25kg / m2 (υπέρβαροι) και ενήλικα ΔΜΣ > 30kg / m2 (παχύσαρκοι)

 

 

2010

2025

Ελλάδα  υπέρβαροι

437000

480000

εκ των οποίων παχύσαρκοι

130000

131000

σε όλο τον κόσμο υπέρβαροι

218.7m

268.5m

εκ των οποίων παχύσαρκοι

76.2m

91.2m

 

  

Αριθμοί των παχύσαρκων παιδιών με διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη, εκτίμηση  για το 2025

 

 

2025

Ελλάδα

17000

Παγκοσμίως

12.7m

  

 

Αριθμοί των παχύσαρκων παιδιών με διαβήτη τύπου 2, εκτίμηση για το 2025

 

 

2025

Ελλάδα

6000

Παγκοσμίως

4.0m

 

 

 Αριθμοί των παχύσαρκων παιδιών με υπέρταση, εκτίμηση  για το 2025

 

 

2025

Ελλάδα

39000

Παγκοσμίως

27.5m

 

 

 Αριθμοί των παχύσαρκων παιδιών με ηπατική στεάτωση, εκτίμηση για το 2025.

 

 

2025

Ελλάδα

55000

Παγκοσμίως

38.1m

 

 

Πληροφορίες για την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας

 

Η δεύτερη Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας θα λάβει χώρα στις 11 Οκτωβρίου 2016. Έχει ήδη ξεκινήσει και καθιερωθεί για να τονώσει και να στηρίξει συγκεκριμένες δράσεις που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να επιτύχουν και να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος και θα αντιστρέψει την παγκόσμια κρίση παχυσαρκίας.

  

For more information:

 

Website: http://www.obesityday.worldobesity.org

 

Twitter: @worldobesity #WorldObesityDay

 

Thunderclap: https://www.thunderclap.it/projects/45064-world-obesity-day

 

ΕΠΑΜΕΔΙ : www.hasomed.gr

Share it

Στοιχεία Επικοινωνίας

Μαιάνδρου 23
115 28, Αθήνα
+30 210 7211845

Αναζήτηση