Χρήστος Ζούπας

Ειδικός Παθολόγος - Διαβητολόγος

Dr Christos ZoupasΓεννήθηκε στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 1944. Το 1962 τελείωσε τις γυμνασιακές σπουδές και το 1969 την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τον ίδιο χρόνο με υποτροφία της Γ.Γ.Α παρακολούθησε το πρώτο έτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και άρχισε ειδικότητα Παθολογίας στη Θεραπευτική κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών -στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα- την οποία και απέκτησε τον Ιούνιο του 1973.

Τον ίδιο χρόνο έλαβε με άριστα τον τίτλο του Διδάκτορος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στη συνέχεια, έκανε ειδικότητα Καρδιολογίας στο Νοσοκομείο Αλεξάν-δρας και τον Ιούλιο του 1974 ανέλαβε τη Διεύθυνση της Παθολογικής  Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας εκπληρώνοντας την υπηρεσία υπαίθρου.

Το 1975 επέστρεψε στη Θεραπευτική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και άρχισε ειδικότητα Κλινικής Ενδοκρινολογίας. Tο 1976 αναχώρησε για μετεκπαίδευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη και την Ενδοκρινολογία στα Πανεπιστήμια Γλασκώβης (Μ.Βρετανίας, 1976-77) και Ουλμ (Γερμανίας, 1977-78).

Το 1978 επέστρεψε στην Ελλάδα σαν Επιμελητής του Διαβητολογικού Κέντρου στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα και το 1982, σε ηλικία μόλις 38 ετών ανέλαβε τη Διεύθυνση του Κέντρου, στην οποία παρέμεινε ως την άνοιξη του 1986.

Στη συνέχεια, με την εφαρμογή του Ε.Σ.Υ απεχώρησε και ανέλαβε τη Διεύθυνση του Διαβητολογικού Κέντρου του Δ.Θ.Κ.Α «Υγεία».

Κατά τη διάρκεια της 15ετούς Πανεπιστημιακής του καριέρας συμμετείχε σε περισσότερες από 100 επιστημονικές εργασίες, ως κύριος ή συμμετέχων συγγραφέας. Πρωτοποριακές υπήρξαν διεθνώς οι ερευνητικές του εργασίες σχετικά με τον Σακχαρώδη Διαβήτη και την Κύηση, καθώς και την πρώιμη έναρξη Ινσουλινοθεραπείας στο Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2. Δύο από τις πρωτοποριακές εργασίες του επελέγησαν στις 10 πιο ενδιαφέρουσες παγκοσμίως:

α) στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Διαβητολογικής Εταιρίας (Λονδίνο, 1984) και

β) στο Συνέδριο της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρίας (Ατλάντα, 1995).

Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής, Αμερικανικής, Παγκόσμιας, Μεσογειακής και Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρίας κ.α..

Είναι Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομάδας Μελέτης του Διαβήτη και Κύηση.

Έχει διοργανώσει σειρά Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων με μεγάλη απήχηση και συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων απ΄όλο το κόσμο.

Εχει συμμετάσχει ως Υπεύθυνος Κλινικός Ερευνητής σε αρκετά ερευνητικά Πρωτόκολλα και Μελέτες αναφορικά με την Εισαγωγή νέων Ινσουλινών και  Αντιδιαβητικών δισκίων όπως η LANTUS,  Ροζιγλιταζόνη, Πιογλιταζόνη , Εισπνευόμενη Ινσουλίνη , Aspart, GLP 1 κλπ.

Οργανώνει  ομιλίες σε Εκπαιδευτικά Σεμινάρια για Γενικούς Παθολόγους και Καρδιολόγους πάνω στις εξελίξεις στη θεραπεία του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Απο ετών εισήγαγε την χρήση των CGMS  καθώς και των Αντλιών Ινσουλίνης για την θεραπεία του Σακχ. Διαβήτη.

Ως Δ/ντής  της Διαβητολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ , έχει οργανώσει Ειδικό Τμήμα αντιμετώπισης και θεραπείας του Διαβητικού Ποδιού.

Από 20ετίας και πλέον διοργανώνει κάθε χρόνο ειδικά εκπαιδευτικά - ενημερωτικά Σεμινάρια για Διαβητικούς στην Αθήνα και σε διά φορες πόλεις της Ελλάδος και της Κύπρου τα οποία έχουν γίνει θεσμός και τα παρακολουθούν χιλιάδες κόσμου.

Τη δεκαετία 1960-70 υπήρξε ένας από τους καλύτερους αθλητές καλαθοσφαίρισης στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Η αθλητική του σταδιοδρομία άρχισε σε πολύ μικρή ηλικία στην ομάδα basket του Α.Ο. Αμύντα, Υμηττού. Το 1962 μεταπήδησε στην Α.Ε.Κ, όπου για μία δεκαετία έγραψε ανεπανάληπτη αθλητική ιστορία, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης το 1968 στο Παναθηναϊκό Στάδιο, μπροστά σε 70.000 θεατές. Η επιτυχία αυτή που συγκίνησε και γαλούχησε μια ολόκληρη γενιά, του χάρισε ψυχική δύναμη, διεθνή εμπειρία και ακατάβλητη θέληση να βρίσκεται πάντα ψηλά. Εκλήθη δύο φορές στη Μικτή Ευρώπης το 1966 και το 1969,και είχε περισσότερες από 60 συμμετοχές στην Εθνική ομάδα.

Του έχει απονεμηθεί το Αργυρό μετάλλιο της πόλης των Αθηνών (1969), ο Χρυσούς Μεγαλόσταυρος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων (1988) και πολλές άλλες διακρίσεις.

Το 1995 τιμήθηκε με ειδική διάκριση από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας για την Αθλητική και Επιστημονική του προσφορά.

Τον Απρίλιο του 2002 τιμήθηκε μαζί με τους παλαιούς συμπαίκτες του στην ΑΕΚ από το Πρόεδρο της Ν.Δ. κ.Κ.Καραμανλή με την ευκαιρία της επετείου κατάκτησης του κυπέλλου Ευρώπης και για την προσφορά του στον Αθλητισμό και τη Νεολαία.

Το 1996 εξελέγη Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης και το 1997 ,επί προεδρίας του, η ομάδα υδατοσφαίρισης της Βουλιαγμένης κατέκτησε για πρώτη φορά το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης.

Στις δημοτικές  εκλογές του 2006 η τοπική κοινωνία του Δήμου Υμηττού του ανέθεσε την υποχρέωση να την υπηρετήσει  ως Δήμαρχος για την επόμενη 4ετία.

Είναι παντρεμένος με την Ηλιάνα Βαφόπουλου και έχει δύο κόρες, την Κατερίνα και  τη Μάρα.

Διαβάστηκε 4130 φορές

Share it

Στοιχεία Επικοινωνίας

Μαιάνδρου 23
115 28, Αθήνα
+30 210 7211845

Αναζήτηση