Χριστίνα Κανακά-Gantenbein, MD, PhD

Καθηγήτρια-Διευθύντρια
Α' Παιδιατρικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ακαδημαϊκή θέση: Καθηγήτρια Παιδιατρικής- Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας Α' Παιδιατρικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ 

 

Dr Christina Kanaka-Gantenbein

Η Kαθηγήτρια-Διευθύντρια κα. Χριστίνα Κανακά-Gantenbein είναι Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας και Διευθύντρια της Α' Παιδιατρικής Κλινικής της ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εισήλθε πρώτη σε σειρά επιτυχίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ με την υψηλότερη βαθμολογία στις Εισαγωγικές Πανελλήνιες Εξετάσεις της χρονιάς της. Απέκτησε το Πτυχίο Ιατρικής Σχολής συγκεντρώνοντας πάλι την υψηλότερη βαθμολογία του έτους της (Ανάγνωση Ιπποκρατείου όρκου στην Τελετή Αποφοίτησης). Ξεκίνησε Ειδικότητα Παιδιατρικής στην Παιδιατρική Κλινική του Βόλου και μετά με Υποτροφία από το Γερμανικό Ίδρυμα Ανταλλαγών Ακαδημαϊκών (DAAD) στην Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική του Freiburg im Breisgau, Γερμανίας (Professor Kuenzer). Στη συνέχεια με υποτροφία του Κληροδοτήματος «Παπααβραμίδη» του ΕΚΠΑ, σε επιστήμονες που προορίζονται για ακαδημαϊκή καριέρα στο ΕΚΠΑ, ολοκλήρωσε την Ειδικότητα της Παιδιατρικής στην Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική Inselspital Βέρνης, Ελβετίας (Professor Gugler). Με τη συνέχιση της υποτροφίας Παπααβραμίδη εξειδικεύθηκε στην Παιδιατρική Ενδοκρινολογία στην Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική του Inselspital της Βέρνης, Ελβετίας, (Professor Klaus Zuppinger και Professor Primus Mullis). Συνέχισε βασική έρευνα με 2ετη Υποτροφία της Ευρωπαικής Εταιρείας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας (ESPE) στο Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο, Robert Debre, στο Παρίσι (Professor Paul Czernichow). Στη συνέχεια, εργάστηκε ως Επιμελήτρια σε επίσημη κρατική θέση στην Μονάδα Ενδοκρινολογίας της Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής της Γενεύης (Professor Pierre Sizonenko). Τον επίσημο Τίτλο της Ειδικότητας της Παιδιατρικής απέκτησε το 1991 στην Ελλάδα μετά από εξετάσεις καθώς και το 1996 στην Ελβετία με εξειδίκευση στην Παιδιατρική Ενδοκρινολογία, λαμβάνοντας τον επίσημο τίτλο FMH Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας της Ελβετίας. Μετά την 9ετή εκπαίδευση στις σημαντικές Πανεπιστημιακές Κλινικές της Ευρώπης κοντά σε παγκοσμίου φήμης Καθηγητές επανήλθε στην Ελλάδα και υπηρετεί την Α' Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ κατά την τελευταία 20 ετία (από τον Οκτώβριο του 1996, ακόμη και πριν εκλεγεί μέλος ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ το 2005).
Το κλινικό της έργο είναι πολυπληθές προσφέροντας τις υπηρεσίες της ετησίως σε τουλάχιστον 5.000 παιδιά με ενδοκρινολογικό πρόβλημα ή σακχαρώδη διαβήτη στα Εξωτερικά Ιατρεία της Μονάδας Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού της Κλινικής και παιδοενδοκρινολογική εκτίμηση σε περίπου 1000 νοσηλευόμενους ασθενείς των διαφόρων Κλινικών του νοσοκομείου με άψογη συνεργασία με όλους τους λειτουργούς υγείας του Νοσοκομείου και τη Διοίκηση. Είναι Σύμβουλος πολλών άλλων Παιδιατρικών Κλινικών της χώρας και προσφέρει 24ωρη τηλεφωνική κάλυψη του Νοσοκομείου για επείγοντα θέματα Διαβήτη και Ενδοκρινολόγίας και των οικογενειών των παιδιών με Διαβήτη. Στόχος της είναι η κλινική έρευνα στην αποσαφήνιση κλινικών προβλημάτων και η παροχή υψηλού επιπέδου περίθαλψης σε κάθε άρρωστο παιδί, αλλά και πρότυπη εκπαίδευση σε κάθε φοιτητή.
Ως μέλος ΔΕΠ του ΕΚΠΑ έχει ολοκληρώσει την επίβλεψη 26 συνολικά Διδακτορικών Διατριβών, (15 ως Επιβλέπουσα – 11 ως μέλος της Τριμελούς Επιτροπής Επίβλεψης, και επιβλέπει άλλες 3 που βρίσκονται υπό εκπόνηση. Έχει συμμετάσχει στην 7μελή Επιτροπή αξιολόγησης άλλων 24 Διδακτορικών Διατριβών. Οι Διδακτορικές Διατριβές καλύπτουν πλήρες φάσμα θεμάτων της Παιδιατρικής.

Το διδακτικό και ερευνητικό/επιστημονικό της έργο εκτείνεται σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Στο μεταπτυχιακό επίπεδο αντανακλάται στις πολυάριθμες, άνω των 200, προσκλήσεις για ομιλίες σε συναφή παιδιατρικά και ενδοκρινολογικά συνέδρια καθώς και στην ενεργό συμμετοχή σε 9 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών Παιδιατρικής, Ενδοκρινολογίας, Γυναικολογικών Κλινικών και του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου καθώς και σε πολυάριθμα Συνέδρια εντός και εκτός Ελλάδας. Στοχεύει στη συνεχή και βέλτιστη εκπαίδευση των νέων γενεών Ιατρών, όπως αποτυπώνεται και από το προπτυχιακό διδακτικό της έργο. Το ερευνητικό της έργο αποτυπώνεται σε περισσότερες από 100 ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις καθώς και στη συγγραφή κεφαλαίων σε επιστημονικά βιβλία. Είναι κριτής σε πολυάριθμα διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Διαβάστηκε 4198 φορές

Share it

Στοιχεία Επικοινωνίας

Μαιάνδρου 23
115 28, Αθήνα
+30 210 7211845

Αναζήτηση